Overmolding: het toevoegen van een extra laag kunststof aan een bestaand product
Overmolding is de verzamelnaam voor de spuitgiettechnieken insert molding en outsert molding. Met overmolding wordt een extra laag kunststof aangebracht op het bestaande product of onderdeel. In tegenstelling tot 2k spuitgieten, wordt er bij overmolding altijd een “vreemd” materiaal (niet-kunststof) omspoten. Dit kan op verschillende manieren gerealiseerd worden.
In het geval van insert molding wordt een onderdeel van een andere materiaalsoort, ofwel inlegdeel, ingekapseld door kunststof. Bij outsert molding wordt de kunststof eveneens gecombineerd met een andere materiaalsoort. Het verschil is echter dat hierbij de kunststof slechts tegen een beperkt deel van het vreemde materiaal wordt aangespoten. 2k spuitgieten is een spuitgiettechniek waarbij twee kunststofsoorten samengevoegd worden tot één eindproduct.
Bent u benieuwd welke spuitgiettechniek het meest geschikt is voor de vervaardiging van uw product? Bij kunststof spuitgieterij VDL GL Plastics denken we graag met u mee én beschikken we over de ervaring en middelen om het optimale advies in de praktijk te brengen. Dit is mogelijk, omdat we verschillende overmolding spuitgiettechnieken beheersen onder één dak.
Overmolding spuitgiettechniek insert molding: wat is het?
Insert molding is een vorm van kunststof spuitgieten waarbij een onderdeel van een andere materiaalsoort in kunststof gespoten wordt en zodanig ingekapseld raakt. Vaak worden metalen gebruikt als inlegdeel. Deze materiaalsoort kan bijvoorbeeld zorgen voor plaatselijke versterking, elektrische geleiding of warmtegeleiding, indien dat voor het eindproduct van belang is. De kunststof moet in de laatste twee voorbeelden vervolgens dienen als isolerend materiaal.
Overmolding spuitgiettechniek outsert molding: wat is het?
Outsert molding heeft veel raakvlakken met insert molding. Echter, het verschil is dat bij deze spuitgiettechniek het inlegdeel een groter oppervlak heeft dan de kunststof. De kunststof wordt slechts tegen een beperkt deel van de insert aangespoten en kapselt deze niet in.
Overmolding spuitgiettechniek 2k spuitgieten: wat is het?
2K spuitgieten is een variatie op de methode kunststof spuitgieten waarbij twee van elkaar afwijkende kunststof materialen verwerkt worden tot één eindproduct. Dit gebeurt aan de hand van twee injectiestappen in één spuitgietproces.
Voordelen insert- en outsert molding
De twee overmolding technieken insert- en outsert molding verschillen niet heel sterk van elkaar. Logischerwijs hebben de twee spuitgiettechnieken dan ook vergelijkbare voordelen voor het eindproduct. Voordelen zijn onder andere:
- Tijd en kosten worden bespaard omdat er minder acties vereist zijn in het assemblageproces.
- Er kunnen eigenschappen toegevoegd worden aan de kunststof materialen die deze sterker en duurzamer maken.
- Er kunnen eigenschappen aan het product toegevoegd worden die met kunststof alleen niet mogelijk zijn. Dit komt de functionaliteit ten goede.
- Wanneer u insert- of outsert molding inzet voor de vervanging van metaal, dan zorgt de spuitgiettechniek voor gewichtsafname van het eindproduct.
- De spuitgiettechniek maakt warmte-isolatie of elektrische isolatie mogelijk.
- Er bestaat een grote vrijheid in de keuze voor materialen, vormen en kleuren(combinaties).
Voordelen 2k spuitgieten
Hieronder leggen we uit wat de voordelen zijn van 2k spuitgieten:
- Met 2k spuitgieten worden de assemblagestappen samengebracht tot één spuitgietproces. Dit zorgt in veel gevallen voor kostenbesparing.
- Middels 2k spuitgieten kunt u bijna eindeloos combineren. Zo kunt u kunststoffen van verschillende eigenschappen, kleuren en niveaus van hardheid samenbrengen tot één product.
- 2k spuitgieten kan de gebruiksvriendelijkheid van een product verhogen. Harde kunststoffen kunnen bijvoorbeeld gecombineerd worden met een zachte kunststof, zodat het product prettiger aanvoelt en/of te bedienen is.
- De componenten sluiten naadloos op elkaar aan. Hierdoor kan een product in twee kleuren uitgevoerd worden.
- Er is minder risico op beschadiging, doordat er geen manuele assemblage nodig is.
Meer weten over de mogelijkheden van overmolding?
Bij VDL GL Plastics hebben we vele jaren ervaren met verschillende overmolding technieken. Neem contact met ons op als u benieuwd bent naar de mogelijkheden.
Vraag een offerte aan